Geluk bij een ongeluk. Deze uitdrukking omschrijft min of meer de hectische situatie van de afgelopen twee maanden  – volop in de regentijd. De Jinack Community Clinic draaide op volle toeren; alle bedden waren regelmatig in gebruik, wat we nooit eerder hebben meegemaakt. Dus ontzettend goed dat het project bestaat.

Ons besluit om elke zaal te voorzien van douches, blijkt een goede zet. Er wordt volop van gebruik gemaakt in deze hete, klamme dagen. Bovendien bieden ze ook de nodige ontspanning. Vooral de vrouwelijk patiënten maakten er af toe gewoon een pleziertje van. Gewoon met een paar tegelijk naar binnen en afkoelen maar!

Het ziektebeeld van de meeste patiënten deze zomermaanden, 235 volwassenen en 141 kinderen, is nog altijd zoals in eerder jaren. De gezondheidsklachten hebben meestal betrekking op de luchtwegen, maar ook maag- en darminfecties. U weet wel! Veelal opgelopen door de afwisseling van vochtig en koel weer met de hitte, in combinatie met de waterkwaliteit uit de open putten.

Daarnaast lopen in de regentijd de gevallen van malaria nog altijd sterk op. Deze blijven wijd en zijd verspreid op Jinack.

De lokale staf moest er erg hard aan trekken. Maar samen met de bewoners weten zij maar al te goed dat de situatie op het eiland – honderden zieken waaronder een aantal echt ernstige gevallen – ronduit armzalig zou zijn geweest zonder de kliniek. 

Hoewel de basismedicatie meestal voorhanden is, was de druk op de voorzieningen erg hoog deze periode. Het is dus zaak hier vóór het komende seizoen nog eens goed over te onderhandelen met de overheid. Ze kunnen ons bezoek binnenkort tegemoet zien.

Dit project wordt (en werd) uitgevoerd met medewerking van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling; De NCDO, Wilde Ganzen, ASN Foundation en vele andere stichtingen, bedrijven, organisaties en particulieren.